KIASMA
Kiasma-lehti | Kiasma Magazine
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997
Kiasma-lehti 46 | Kiasma Magazine 46
Nro 46 Vol 13

URBaaneja kasvutarinoita

Teinionnea ja itsetuhoa

"Nuorten kanssa työskentelyn mahtavuus on siinä, että he ovat valmiita kaikkeen. Heille ei ole mikään ongelma olla lavalla vain itsenään. Se tekee esityksestä niin elävän", kertoo dramaturgi Bart Capelle, jonka URBin festivaalijohtaja Mikael Aaltonen tapasi Irlannin Corkissa.

Kiasma-teatterin nyt yhdennentoista kerran järjestämän urbaanin taiteen URB-festivaalin avajaisesityksenä nähdään teinienergiaa potkiva ja puhkuva FML (Fuck My Life). FML on belgialaisen CAMPO:n ohjaaja Pol Heyvaertin, dramaturgi Bart Capellen ja irlantilaisten Corkin kaupungin nuorten työpajoissa rakentunut esitys. Se käsittelee identiteetin rakentumista ja romuttumista yhä haasteellisemmassa, onneen painostavassa nykyajassa. Näyttämöllä nuorten häpeilemättömät tunnustukset, valheet ja lainaukset purkavat nykynuorten seksuaali-identiteettiä, haaveita ja ongelmia, kuten itsetuhoisuutta.

Mikael Aaltonen kävi huhtikuussa Irlannin Corkissa seuraamassa teoksen harjoituksia. Pääsiäisen aikaan pidetyn harjoitusperiodin päätteeksi järjestetty avoin harjoitus sai paikalle saapuneilta paikallisilta nuorilta ja teatterialan ammattilaisilta innostuneen vastaanoton. FML on herättänyt jo etukäteen paljon kansainvälistä kiinnostusta. Ennen Helsinkiä se vierailee heti kesäkuisen ensi-iltansa jälkeen Lontoossa (LIFT) ja Glasgowssa (National Theatre of Scotland).

LAVASTETTU DOKUMENTTI

Bart Capelle haastatteli Pol Heyvaertin kanssa esitystä varten lähes sata corkilaisnuorta. Capelle ja Heyvaert eivät varsinaisesti olleet kiinnostuneita taitavista näyttelijöistä, vaan FML:n nuoret valittiin enemmän heidän persoonallisuutensa perusteella. Capelle ylistää 16-21 -vuotiaiden työskentelymotivaatiota ja omistautumista esitykselle.

Nuorten puheet esityksessä ovat pääosin heidän omiaan, ja Capelle kuvailee välittömän suorapuheisen FML:n muotoa 'lavastetuksi dokumentiksi'. Esiintyjien lisäksi mukana on videomateriaalin tekijöitä. Nuoret videokuvaavat esityksessä toistensa sanomisia ja esittävät kaiken sanotun peruuttamattomina tunnustuksina.

Capelle ehti jo hetken epäillä esityksen karvasta tunnustuksellisuutta palvelukseksi irlantilaiselle katolilaisuudelle, mutta tarkentaa, että ”esityksessä on niin paljon seksiä ja rock ’n’ rollia, että näin ei pääse tapahtumaan”.

VAATIVIA AIHEITA

FML:n vahvana taustateemana on Irlannin Euroopan korkeimpiin kuuluva teini-itsemurhien määrä. Belgialaisille Capellelle ja Heyvaertille vierailut Corkissa avasivat aivan uudenlaisen näkymän nuorison ongelmiin. "Melkein joka kerta kun palasimme Corkiin harjoituksiin, joku tekijäjoukostamme oli menettänyt läheisensä". Kolmekymppiselle Capellelle koko teiniitsemurhan käsite oli aiemmin ollut täysin vieras. "Tuntuu, että kasvamisesta on tullut nykyaikana rankempaa", Capelle toteaa ja jatkaa: "tuntuu, että nykynuorilla on aiempaa kovemmat paineet olla onnellisia ja menestyviä".

HELSINKILÄISNUORET MUKANA

URB-festivaalin esityksiä varten on järjestetty workshop, johon on valittu haastattelujen perusteella mukaan viisi paikallista nuorta. Helsinkiläisnuoret tuovat näin omat paikalliset teemansa esitykseen. Suomea tuntematon Bart Capelle odottaa innoissaan helsinkiläisnuorten kanssa työskentelyä. Capelle luottaa, että nuoret ovat myös täällä seikkailunhaluisia, ujoja, spontaaneja, itsepäisiä, vakavia, leikkisiä ja kapinallisia. Ja työskentely on heidän kanssaan ennen kaikkea hauskaa. Raskaasta aiheestaan huolimatta FML-esityksen voi odottaa olevan lämminhenkinen ja tragikoomisen hauska.

Petri Summanen

FML Kiasma-teatterissa pe 30.7. ja la 1.8. klo 19.

TAKAISIN
TAKAISIN
Kiasma-lehti ilmestyi vuosina 1997 - 2012. Kiasman ajankohtaiset tiedot löydät verkkosivuiltamme.
Sivusto on arkistoitu 13.9.2017