Mikä on taidetta ja millä ehdoilla? Onko taidemaailman hyväksyntä välttämätön edellytys taiteelle? Millaisilla rajoilla taide liikkuu? Olisiko aika herätellä keskustelua niistä näkymättömistä asenteista, jotka rajaavat ammattitaiteen ja toisen taiteen omiksi alueikseen.
Viime aikoina ns. outsider-taide tai itseoppineiden taide – toinen taide – on herättänyt Suomessa lisääntyvää kiinnostusta sekä taiteilijoissa että taidepiireissä. Kiasmassa kesällä nähtävä ryhmänäyttely on laajasti kansainvälistä ja suomalaista toista taidetta esittelevä syväluotaus nykytaiteen reunalla ja sen ulkopuolella kulkevaan omaehtoiseen taiteeseen.
Näyttely pohtii samalla rajaa taidemaailman marginaalissa toimivien, mutta kuitenkin sen sisäpuolella työskentelevien taiteilijoiden ja ulkopuolisten välillä sekä eroa harrastajataiteen ja outsider-taiteen välillä. Samalla näyttely valottaa myös outsider-taiteen historiallista perspektiiviä.
Tämä omiin oloihinsa taidemaailman epämääräiseen periferiaan jätetty taide ilmentää muun muassa hämmästyttävää kädentaitoa, vallatonta fantasiaa, älyllistä oivaltavuutta, huumoria ja yhteiskuntakritiikkiä, mutta myös tuskaa, traumoja, pelkoja, eristyneisyyttä ja pakonomaista maniaa.
Muualla maailmassa Art Brut, Outsider Art tai suomalaisittain toinen taide on akateemisen tutkimuksen kohteena ja sille on rakennettu museoita. Omissa maailmoissa -näyttelyn kautta toinen taide tuodaan taiteesta käytävän keskustelun piiriin myös Suomessa.
TARINOITA TEKIJÖISTÄ
Omissa maailmoissa -näyttelyn yhteydessä yleisölle esitellään paitsi teoksia, myös tekijöitä, joiden luomat maailmat ovat läsnä sekä dokumentteina että taiteilijateksteinä. Yksi näyttelyn taiteilijoista on nuoremman polven itseoppinut nykykansantaiteilija Petri Martikainen.
Petri Martikainen kirjoittaa, veistää, maalaa ja rakentaa. Hän käyttää kierrätys- ja jätemateriaalia ja höystää sitä halparihka-malla ja loputtomalla kuvallisella mielikuvituksellaan. Martikainen on kiinnostunut teosofiasta ja mystiikasta, eri maiden kulttuureista, taiteesta ja tavoista. Hän ottaa teoksiinsa vaikutteita mm. Intiasta, Etelä-Amerikasta ja Kiinasta, kristinuskosta, hinduilta ja kongfutselaisuudelta.
Omissa maailmoissa – toinen taide
14.5.–21.8.