Alumiinista ja pronssista valetuttujen kuntoiluvälineiden aiheina ovat erilaiset eläinhahmot: haukat, lehmät, leijonat, kilpikonnat, oinaat jne. Nämä ikivanhat ja monin eri merkityksin ladatut eläinsymbolit on nyt tuotu uuteen yhteyteen, osaksi luksusluokan kuntosalia, joka voisi olla kopioitu eksklusiiviselta yksityisklubilta tai uusrikkaan kodista. Hopean, pronssin ja kullan värisiä painoja sävyttävät tiikerintaljalla peitetyt penkit, musta sametti ja dekoratiivinen lattiapinnoite. Ja tietysti suuret peilit, jotka kuuluvat minkä tahansa kuntosalin perusvarustukseen. Teos on ruotsalaisten taiteilijoiden Vanna Bowlesin ja Robert Johanssonin kuntosali-installaatio Kehon ohut kuori (2004) ja esillä Huone X:ssä 5. maaliskuuta saakka.
Kuntosaliohjaaja opastaa painojen käytössä ennalta ilmoitettavina aikoina. Teos kokonaisuudessaan tuo fyysisyyden osaksi näyttelykokemusta ja samalla kun punnertaa itseään hikeen, voi nauttia näiden välineiden erikoislaatuisesta kauneudesta ja ehkä pohtia omaa suhdetta kehoon ja vallitseviin kauneusihanteisiin.
Bowels ja Johansson ovat käsitelleet urheilua, pelejä ja leikkejä julkisina spektaakkeleina ja osana kehonpalvontaa. Vuonna 2002 he järjestivät Oslon Kunstnernes Husissa näyttävän nyrkkeilyottelun, jossa kamppailivat keskenään suuren yleisön edessä. Toiseen performanssiinsa Testomony (2003) he kutsuivat kolme Norjan vahvinta miestä esittelemään voimiaan painonostossa. Mera Kropp -esityksessä (2004) he tekivät yhteistyötä lapsiryhmän kanssa, joka suojavarusteisiin sonnustautuneina esitti rytmisen voimistelun tahdissa eläviä maalisuteja.
ARS yhteistyössä Kuvataideakatemian kanssa
Kolmannen kerroksen Huone X keskellä ARS-näyttelyä tarjoaa vaihtuvan näyttelytilan erilaisille lyhyemmän aikaa kestäville projekteille ja tapahtumille. Suurimman osan ARS-aikaa tilassa toteutuu yhteistyöprojekteja Kuvataideakatemian kanssa. Nämä projektit toteutuvat erilaisten työpajojen kautta. Myös yleisö pääsee seuraamaan työpajatyöskentelyä sekä työpajojen tuloksia.
”Yhteistyö Kiasman kanssa on ainutlaatuinen mahdollisuus Kuvataideakatemialle kehittää kuvataiteen yliopistollista opetusta kansainvälisen kuvataidenäyttelyn yhteydessä. ARS 06 -näyttelyn yhtenä tavoitteena on avoimuus ja dialogisuus – aikaansaada puhetta, jonka taide panee liikkeelle ja joka laajenee yksittäisten teosten tai näyttelykontekstin ulkopuolelle. Toivomme Kuvataideakatemian työpajaprojektien osallistuvan tähän keskusteluun”, sanoo professori Mika Hannula.
Taidetaksi ja taide lahjana tuo taidetta koteihin. Kuvataideakatemian tila-aika -osaston ja kuvanveiston opiskelijoiden workshopin taustalla on keskustelu, jota on käyty taiteen saavutettavuudesta ja taiteilijan ja uuden yleisön kohtaamisesta, jossa taiteilija toimii aktiivisena osapuolena ja hakeutuu suoraan vuorovaikutukseen yleisönsä kanssa. Opiskelijat kehittelevät ajatusta taiteesta lahjana ja toteuttavat teoksiaan ARS 06 -näyttelyssä tai kaupungilla. Ideana on perustaa pizzataksin tavoin toimiva "taidetaksi", josta asiakkaat voivat tilata äkillisen taiteentarpeen iskiessä teoksen ja taiteilijan kotiinsa. Teokset ovat nähtävissä workshopin ajan Huone X:ssä, ja ruokalistaa levitetään myös museon ulkopuolelle. Listasta selviävät mm. tilattavan teoksen ainesosat, kesto ja muut taidenautintoon vaikuttavat mausteet. Listalla on maalauksia, veistoksia, ääni- ja videoteoksia sekä performansseja.
Opiskelijoiden sokkotreffit eli Blind Date puolestaan on Pohjoismaiden ja Baltian maiden taideopiskelijoiden työpaja ja siitä syntyvä näyttely. Siinä yhteensä yli 40 opiskelijan ensimmäisestä yhteisestä tapaamisesta ja ensimmäisestä yhteisestä näyttelyprojektista. Vaikka opiskelijat ovat valmistautuneet hankkeeseen, he saapuvat paikalle kuin sokkotreffeille. Panokset ovat kovat. Opiskelijat osallistuvat yhteisluentoihin, keskusteluihin ja ryhmätyöskentelyyn. Heillä on kaksi viikkoa aikaa tehdä näyttely. Kysymys ei ole pelkästään näyttelystä, vaan asettumisesta tilanteeseen, jossa väkisinkin joutuu uudelleen ja tuoreella tavalla miettimään mitä kukin kuvataiteilijana haluaa, miksi ja miten – ja miten se suhtautuu naapurin tarpeisiin ja toiveisiin. Työpajan järjestää Pohjoismaiden kuvataideakatemioiden yhteistyöverkosto KUNO yhdessä Kuvataideakatemian kanssa. Työpajaan osallistuu opiskelijoita kaikista yhdestätoista pohjoismaisesta Akatemiasta. Lisäksi mukana ovat kaikki kolme Baltian maiden kuvataiteen yliopistoa. Työpajan vetävät ja näyttelyn järjestävät professori Mika Hannula ja assistentti Tuomas Laitinen.
CAMP-laboratorio puolestaan tutkii taiteilijuuden haasteita. Kuvataidekatemian maalauksen ja grafiikan osastojen työpajatyöskentelyssä on kysymys näyttelystä inspiroitumisesta, vaikutteiden saamisesta, ajatusten liikkeelle lähdöstä, uusien puheenvuorojen tuottamisesta ja kommenttien asettamisesta. Työpajan aiheeksi on valikoitunut yksilön näkökulma hyvän ja pahan teemaan. Edelleen on päädytty pohtimaan aihetta identiteetin kautta, analysoimaan hyvän ja pahan tiedostamisen ja sen ilmaisemisen problematiikkaa myös kriittisessä valossa. Camp-teemalla kuorrutettu työpaja toimii laboratoriona, jossa osallistujat kohtaavat omakohtaisesti kysymyksen identiteetistä, taiteilijuudesta sekä itsensä ilmaisemisen ja tyylittelyn keinoista. Camp-laboratorio huipentuu Erik Snedsbolin ja Jukka Korkeilan vetämään taiteelliseen työpajatyöskentelyyn ja siitä koostuvaan näyttelyyn.
Kansainvälisten taideopiskelijoiden Collaboration-työpaja keskittyy nykytaiteen tekemiseen yhteistyönä, ei yksinäisen neron aikaansaannoksina pimeyteen häipyvässä nurkassa. Jokainen opiskelija tekee yhteistyötä valitsemansa henkilön kanssa. Ei keskenään, vaan tuntemattoman, ulkopuolisen henkilön kanssa. Kansainväliset kuvataiteen yliopistot ovat verkostoutuneet ja hakevat mielekkäitä ja hedelmällisiä yhteistyömuotoja kansainvälisten näyttelyiden yhteydessä. Helsingin projekti on jatkoa syyskuussa 2005 järjestetylle Lost in Translation -työpajalle, joka oli osa yhdeksättä Istanbulin biennaalia. Helsingissä työpajaan osallistuu opiskelijoita ja professori mm. seuraavista yliopistosta: The School of the Art Institute of Chicago, Bezalel Academy Tel Aviv ja Manchester Metropolitan University. Yhteensä työpajaan osallistuu n. 40 opiskelijaa. Työpajan vetävät ja näyttelyn järjestävät Kuvataideakatemian professori Mika Hannula ja professori Mary Jane Jacob The School of the Art Institute of Chicagosta.
Vaihtuvat projektit Huone X:ssä
Kehon ohut kuori 21.1.-5.3.
Taidetaksi ja taide lahjana 7.3.- 26.3.
Blind Date 28.3.-23.4.
Unilelu 27.4.-14.5.
CAMP-laboratorio 16.5.-11.6.
Montri Toemsombat Riisi/ Elämä 15.6.-23.7.
Collaboration 25.7.-27.8.