/teatteri.nyt on sisällöllisesti eläväinen festivaali, joka tarjoaa uuden näyn tai näkökulman esittäviin taiteisiin. Tapahtuma korostaa sosiaalisen kontekstin luomista: ohjelman ytimenä on ihmisten kokoontuminen ja vuorovaikutus.
/teatteri.nytin ympärille rakentuvat erilaiset esitykselliset kohtaamiset, keskustelut ja demonstraatiot ovat keskeinen osa sen ohjelmaa. Festivaalin uudet yhteistyökumppanit Espoon Kaupunginteatteri ja Kansallisteatteri avaavat yhteyden kohti laitosteattereita ja suomalaista teatterimaailmaa.
Ohjelmaa on ollut rakentamassa näyttävä joukko kotimaisia tekijöitä, joiden ideat ja keskustelut ovat tänäkin vuonna koko tapahtuman perusta. Festivaali on avoin tila erilaisille kohtaamisille: määreiden ja rajojen sijaan se kokoaa tekijöitä, näkijöitä, keskustelijoita ja väittelijöitä esityksiin, keskusteluihin ja tapaamisiin. /teatteri.nyt heijastaa taiteen kentällä tapahtunutta muutosta, jonka seurauksena taiteilijoiden ja kaikkien kentällä toimivien ihmisten toimijuus on liikkeessä.
Teatterin määreitä kyseenalaistaa Belgialainen kollektiivi PONI. Ryhmä kysyy esityksessään Soma Sema, miten purkaa teatterin rituaalit ja konventiot. Entä mihin illuusioon takerrumme hinnalla millä hyvänsä? PONI haastaakin performanssia, live-musiikkia, tanssia ja teatteria sisältävän hybriditeatterin raivoisaan kaksintaisteluun.
LÄHTÖKOHTANA TODELLISUUS
Vaikka yksittäiset esitykset ovat tyylillisesti erilaisia, niistä on löydettävissä jotain yhteistä. Monet esityksistä hahmottavat teatterin, esittämisen ja tekstin suhdetta todellisuuteen. Miten todellisuus on läsnä konkreettisena, poliittisena ja yhteiskunnallisena?
Todellisuuden tutkimuskeskukselta nähdään festivaalilla kaksi esitystä. Hiljaisuuden politiikka pohtii hiljaisuuden mahdollisuutta tai mahdottomuutta yhteiskunnassamme. Pilvi Porkolan LUMO on taidenäyttely kuvitelluista teoksista. Teoksen aiheena ovat mm. työ ja työnkuvan muuttuminen.
Festivaalin ohjelmassa on useita esityksiä, jotka ovat ottaneet lähtökohdakseen dokumentit, todelliset keskustelut, pöytäkirjat ja puheet. Niiden avulla muodostuu historiallisia ja yhteiskunnallisia rinnastuksia, välähdyksiä menneestä ja käsitys tästä hetkestä. Ymmärtäminen ja esittäminen ovat aina kysymyksiä todellisuuden luonteesta ja niistä tavoista, joilla teatteri pyrkii olemaan todellinen ja vaaliman yhteyttään ympäröivään maailmaan.
Sanna Kekäläisen tanssisoolo Puna-Red-Rouge -teos perustuu hänen kirjoituksiinsa henkilökohtaisista muistoista, jotka laajenevat yleiseen ja lähihistoriaan. Teksasilaisen Rude Mechanicals -teatteriryhmän esitys on poliittinen satiiri, joka perustuu David Reesin sarjakuvaan. Se käsittelee humoristisesti ja sarkastisesti tämän päivän keskeisimpiä poliittisia kysymyksiä, mm. Bushin hallintoa ja terrorismin vastaista sodankäyntiä.
ELÄIN JA IHMINEN
Festivaalin kansainvälisiä vieraita on myös uusiseelantilainen tanssija-koreografi Kate McIntosh, joka käsittelee teoksessaan All Natural luonnollisuuden tavoittelua ja myyttiä. Esityksessä showgirl Las Vegasista palaa kaupunkiin oltuaan kuukauden eksyksissä metsässä - enemmän eläimenä kuin ihmisenä.
Myös Maus&Orlovski -ryhmän Herra Tossavainen pohtii ihmisen suhdetta muihin eläimiin ja luontoon. Tuija Kokkosen käsikirjoittama ja ohjaama esitys sai ensi-iltansa Kiasma-teatterissa syksyllä 2006, nyt nähdään teoksen englanninkielinen versio.
Teatteri Venuksen Likaisia juttuja raapii inhon ja moraalin suhdetta jäljittäen kaupunkien puleeratusta kulutusympäristöstä toimintoja, jotka muuttuvat liaksi ja kielletyksi tekemiseksi. Samalla esiin nousevat kysymykset estetisoinnin ja etiikan sekä estetisoinnin ja esittämisen välisistä yhteyksistä.
PROSESSI ESIIN
/teatteri.nyt ei vain esitä asioita, vaan tuo myös esille taiteen tekemisen prosesseja. Demotori on päivän mittainen tapahtuma, jossa tekijät voivat tuoda julkiselle areenalle keskeneräisiä aiheita, ajatuksia ja prosessin tai esityksen demonstraatioita.
Kirjoituslaboratorio Parallax katselee /teatteri.nytin tapahtumia sekä merkitsee ylös keskusteluja ja valmistaa tekstejä teoksista. Osallistujat edustavat erilaisia näkökulmia ja maailmankuvia.
-Virve Sutinen