Nykytaiteen museon vastaanottama Kiasma-kokoelma ripustetaan museoon esille nyt ensimmäistä kertaa kesäkuussa. Tämä kansainvälisen nykytaiteen klassikoista koostuva kokoelma käsittää yhteensä 61 teosta 38 taiteilijalta: 23 maalausta, 34 veistosta, 3 installaatiota ja 1 grafiikan teoksen. Kiasma-kokoelma valtaa kesäksi lähes koko museorakennuksen ala-aulasta 5. kerrokseen saakka.
Perehtymällä Kiasma-kokoelman teoksiin, saamme hyvän katsauksen keskeisiin kansainvälisiin virtauksiin aina 1960-luvulta lähtien. Mukana on merkittäviä taiteilijoita mm. minimalismin, poptaiteen, arte poveran, saksalaisen uusekspressionismin, italialaisen transavantgarden, amerikkalaisen 80-luvun maalauksen ja englantilaisen kuvanveiston alueelta.
1960-luvulla tapahtui suuria muutoksia niin eurooppalaisessa yhteiskunnassa kuin taiteessakin. Nuorempi sukupolvi halusi irrottautua vanhemmasta historiallisesta perinteestä ja etsiä selkeästi uusia muotoja ja tapoja pystyäkseen paremmin kommunikoimaan oman aikakautensa ja ympäristönsä kanssa. Taiteilijat ryhtyivät käyttämään aikaisemmin taideyhteydessä tuntemattomia arkipäiväisiä, usein “köyhiä” materiaaleja, ja samalla perinteinen maalaus menetti valta-asemaansa. Samaan aikaan myös pop-taide, installaatiotaide, performanssi ja happening-taide ryhtyivät vakiinnuttamaan asemiaan taiteen foorumeilla. Minimalismista muodostui eräs hallitseva taidesuuntaus.
Museo tuo teosten esillepanossa esiin selkeästi kokoelman painopistealueet. Viidenteen kerrokseen tulee esille suurikokoisia installaatioita, mm. Mario Merz, Richard Long, Jannis Kounellis, Louise Bourgeois ja Christian Boltanski. Neljännessä kerroksessa ovat italialaiset, englantilaiset ja saksalaiset maalarit, mm. Enzo Cucci, Mimmo Paladino, Sigmar Polke, Anselm Kiefer, David Salle ja Julian Schnabel. Kolmanteen kerrokseen sijoitetaan mm. Richard Serran teoksia, Dan Flavinin neonvaloteoksia sekä Carl Andren, Walter de Marian ja Donald Juddin minimalistisia veistoksia. Museon ala-aulassa on mahdollisuus tutustua pop-taiteen klassikoihin: mm. Charles Oldenburgiin, Roy Lichtensteiniin ja John Chamberlainiin.
Helka Ketonen
intendentti