Dialogi, esityksellinen installaatio, esitysdemonstraatio, workshop-tapahtuma, performanssi, yhteiskunnallinen korttipeliturnaus, videoessee, luentoperformanssi, aikatila, klubi, taiteilijalaboratorio…
Viidettä kertaa järjestettävän esitystaiteen festivaalin /teatteri.nyt esitykset eivät pysy teatterin määritelmän alla. Rajaa eri taidelajien välillä ei edes haluta vetää liian tarkasti. Festivaali on tarkoitettu nimenomaan teoksille, joita on vaikeaa määritellä. Niiden lähtökohta on teatterissa tai esittävässä taiteessa, mutta määrittelyt tehdään vasta tulevaisuudessa. Myös itse tapahtuman luonne on muotoutumaton ja määrittelyjä kaihtava. Sitä ei kehitetä vuodesta toiseen samanlaisena toistuvaksi esitystaiteen instituutioksi vaan avoimeksi ja keskeneräiseksi tapahtumien sarjaksi, jolla on lupa myös epäonnistua.
/teatteri.nyt suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä taiteilijoiden kanssa. Keskustelut, palaute omasta projektista ja verkostoituminen alan ammattilaisten kesken ovat festivaalin keskeistä antia. Mukaan tullaan oppimaan ja jakamaan omia kokemuksia. Välillä myös yleisö pääsee kurkistamaan työprosesseihin.
OPTIMISTINEN TALOUSKRIISI
Teatteri tuo ihmiset yhteen, mutta /teatteri.nyt -festivaalilla se ei välttämättä tarkoita samaa aikaa tai edes samaa paikkaa. Toiminnan taustalta löytyy kuitenkin tietynlaista yhteisöllisyyttä. Tänä vuonna tapahtumassa keskitytään mm. yhteiskunnalliseen lähestymiseen.
Tapahtuma tarjoaa yleisölle kaksi kansainvälistä vierailua ja esittelee tämän päivän uusinta esitystaidetta. Flaamilainen Pieter de Buysser ja kanadalainen Jacob Wren pohtivat, mitä optimismi voi tarkoittaa tänä päivänä talouskriisin, ilmastonmuutoksen, (ääri)oikeiston kasvun ja yhä kovenevien arvojen aikana. Singaporelainen taiteilija Ong Keng Sen vetää puolestaan taiteilijalaboratorion, jossa pohditaan mm. esitystaiteen käsityöläisyyttä.
Kotimaisia nimiä ovat mm. Tellervo Kalleinen, jonka Recycling You -performanssissa verrataan entisiä mielipiteitä vanhoihin vaatteisiin. Lauri Wuolion keskustelukorttipeli sisältää sata yhteiskunnallisen keskustelun yleisintä argumenttia. Toisissa tiloissa -ryhmän Salaisella uudelleenkoulutusleirillä etsitään kokemusyhteyttä toisiin, ihmiselle vieraisiin olomuotoihin.
EUROOPPALAINEN ULOTTUVUUS
/teatteri.nyt -festivaali on verkostoitunut aktiivisesti eurooppalaisten kumppanien kanssa. Euroopan unionin rahoittamassa Intersection-hankkeessa on mukana osallistujia Tšekistä, Italiasta, Serbiasta, Unkarista, Latviasta ja Englannista. Hankkeessa tarkastellaan esittävien taiteiden suhdetta visuaalisiin taiteisiin, videotaiteeseen, installaatioihin, arkkitehtuuriin ja uuteen teknologiaan.
Painopiste on taiteilijavaihdossa. Kolmen vuoden aikana eri alojen asiantuntijat, tutkijat ja taiteilijat kohtaavat tapaamisissa, seminaareissa ja työpajoissa. Niissä luodaan pohjaa tutkimusprosessille, jossa pohditaan nykyesitystaidetta, esityksenvälisyyttä, teemoja ja tapoja tehdä esityksiä.
Intersection on osa PQ11:ta eli Prahan kansainvälistä kvadriennaalia. PQ esittelee laajasti lavastajien, pukusuunnittelijoiden ja teatteriarkkitehtien lisäksi valo- ja äänisuunnittelua, teatteriteknologiaa, installaatioita ja esityksiä. Intersectionesitykset PQ:ssa vaihtelevat pienten intiimien tilojen katsojan ja esiintyjän välisestä kohtaamisesta suurempiin spektaakkeleihin. Mukana on teatterialan ammattilaisia noin kuudestakymmenestä eri maasta. /teatteri.nyt -festivaalilla Intersection-esityksiä nähdään lokakuussa 2011.
FESTIVAALIYHTEISTYÖTÄ
Suomi mainitaan usein kesäfestivaalien ja tapahtumien luvattuna maana. Pimeimpään syksyyn ja talveen mahtuu kuitenkin joukko esittävän taiteen festivaaleja, jotka ovat nyt tiivistämässä yhteistyöverkostoaan.
Kiasma-teatterin /teatteri.nyt -tapahtuma ja Kiasman kanssa yhteistyötä tekevät muut festivaalit Liikkeellä marraskuussa, Baltic Circle ja Lens Politica tarjoavat esityksiä ja elämyksiä kukin omalla tavallaan. Yhteisenä tavoitteena on tarjota korkeatasoista kansainvälistä esitystaidetta yhä laajemmalle yleisölle.
Piia Laita
tiedotuspäällikkö, Kiasma