Presidentti Kekkosen hovimaalariksi kutsuttu venäläistaiteilija Ilja Glazunov ja hänen muotokuvansa muodostivat taidemaailman ilmiön 1970-luvun Suomessa. Nyt teoksia on nähtävänä Kiasman näyttelyssä Ilja Glazunov ja Suomi.
Esillä on kolmisenkymmentä muotokuvaa - Johannes Virolaisesta ja Timo Sarpanevasta Anita Hallamaan ja Armi Ratiaan. Maalaukset virvoittavat katsojia yhä keskustelemaan vilkkaasti, olivathan mallit 1970-luvun keskeisiä politiikan, talouden ja kulttuurielämän vaikuttajia ja heidän perheenjäseniään.
ANITA HALLAMA, "SUOMALAINEN KUMMI"
Ilja Glazunovin läheinen suhde Suomeen alkoi vuonna 1957. Paikkana oli Moskova, missä hän tapasi Hallaman diplomaattipariskunnan. Idean Anita Hallaman muotokuvan tilaamisesta venäläistaiteilijalta sai hänen puolisonsa, lähetystöneuvos Jaakko Hallama. Tämä näki nuoren taidemaalarin teoksia näyttelyssä Moskovassa. Siellä Ruotsin suurlähettiläs kertoi Hallamalle, että taiteilija oli maalannut muotokuvan hänen vaimostaan ja saanut sen jälkeen lukuisia pyyntöjä maalata Moskovassa vaikuttavien diplomaattien muotokuvia. Niin myös Hallama päätti tilata vaimonsa muotokuvan Glazunovilta.
Anita Hallama oli ensimmäinen Glazunovin lukuisista suomalaismalleista. Häntä alettiin kutsua taiteilijan kyvyt löytäneeksi "suomalaiseksi kummiksi". Anita Hallama tuli myöhemmin tunnetuksi presidentti Urho Kekkosen läheisenä tukijana. Salainen tieto heidän suhteestaan kerrottiin vuonna 2001 julkaistussa romaanissa Sydämen ääntä sydämelle. Kirjan sivuilla kerrotaan myös presidentin henkilökohtainen mielipide hänen kuuluisan muotokuvansa tekijästä, taiteilija Ilja Glazunovista.
SIELUJEN SYMPATIAA
Glazunov saapui elokuun 1973 lopulla Suomeen maalaamaan presidentti Kekkosen muotokuvaa. Sitä ennen hän sai mallikseen Marimekon perustajan Armi Ratian (1912-1979). Glazunov työskenteli kuvanveistäjä Laila Pullisen työhuoneessa Espoossa muidenkin muotokuvien parissa.
Glazunovin ja Ratian välille syntyi sielujen sympatiaa ja Ratian kerrotaan myöntäneen, että hän on saanut taiteilijasta sydämen ystävän. Glazunov puolestaan ylisti Armi Ratiaa ja kuvaili häntä vahvaksi ja päättäväiseksi naiseksi "kuin Suomen graniitti" ja kirkkaaksi "kuin Suomen järvet keväällä".
KAUNIS KAARINA
Näyttelyssä on mukana myös Kaarina Kivilahden muotokuva. Nuori aviomies halusi maalauttaa vaimostaan muotokuvan ja valitsi taiteilijaksi Ilja Glazunovin. Taiteilijan pyynnöstä Kaarina Kivilahti hankki muotokuvaa varten useita iltapukuja, joista Ilja Glazunov valitsi mieleisensä. Kivilahti seisoi Glazunovin mallina lukuisia kertoja ennen kuin teos oli valmis. Lähes kahden metrin korkuinen maalaus on esillä näyttelyssä.
Merja Kukkonen
Ilja Glazunov ja Suomi -näyttely on esillä 29.8. saakka Kiasman neljännessä kerroksessa.