Musiikki on avain muistojemme elävöittämiseen. Se kehystää muistikuvamme, nostaa esiin tunteidemme todelliset värit. Tietyt kappaleet liittyvät merkityksellisiin hetkiin tai ihmisiin elämässämme. Nuo laulut pystyvät vielä vuosien jälkeen tuomaan elävästi mieleemme muistoja ja tunnelmia. Musiikin avulla onkin kenties mahdollista jäljittää koko henkilökohtainen tarinamme, oman elämämme ääniraita.
Thank You for the Music on teemanäyttely nykykuvataiteen ja populaarimusiikin välisestä rajankäynnistä. Musiikki on monitasoisesti läsnä näyttelyn teoksissa joko niiden innoittajana tai teoksen visuaalista materiaalia peilaavana ääniraitana. Tärkeää näyttelyssä on musiikin kokemisen tuottama mielihyvä, joka ilmenee näyttelyn teoksissa joko yksilöllisenä tai yhteisöllisenä kokemuksena.
Musiikkifanien maailmaan teoksissaan perehtyy muun muassa eteläafrikkalaistaiteilija Candice Breitz, joka valokuvaa berliiniläisiä faniryhmiä suurikokoisissa perhepotreteissa. Brittitaiteilija Sophie MacCorquodale puolestaan seuraa videoteoksessaan amerikkalaisyhtye Slayerin faneja kiertueella. Monet näyttelyn taiteilijat, kuten Jenni Hiltunen ja Katarzyna Kozyra, ovat käyttäneet musiikkivideoiden estetiikkaa teostensa lähtökohtana.
KUNNIANOSOITUS POPULAARIMUSIIKILLE
Näyttely havainnollistaa kuinka populaarimusiikkikulttuuri ja nykykuvataide ovat vastavuoroisesti vaikuttaneet toisiinsa. Tämä vaikutussuhde käy selkeästi ilmi esimerkiksi Pink Twins -duon kuten myös Pipilotti Ristin videoteoksissa. Teokset osoittavat myös, kuinka musiikkia ja kuvataidetta yhdistää yhteinen kiinnostus muita kulttuurillisia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä kohtaan.
Thank You for the Music on nimensä mukaisesti kunnianosoitus populaarimusiikille, joka monella eri tavalla vaikuttaa elämäämme. Ranskalaistaiteilija Fabien Giraudin videoteos johdattaa katsojat streittari-kulttuurin ytimeen, konserttiin, missä ”tanssitaan” varsin fyysisellä tavalla tuuppien ja tönien. Monet taiteilijat tarkastelevat teoksissaan myös sitä, kuinka musiikilla on ollut keskeinen rooli heidän kulkemallaan taiteellisella matkalla. Petri Ala-Maunus päivittää teinivuosiltaan periytyvän laulun uudelle vuosituhannelle heittäen samalla hyvästit nuoren pojan rocktähtihaaveille.
MUSIIKIN HISTORIAA
David Blandyn ja Susanne Bürnerin teoksia yhdistää kiinnostus musiikkia ja sen historiaa kohtaan; Blandy matkaa dobro-kitaransa kanssa bluesin juurille Mississippi-joen suistoon. Bürner manipuloi videoteoksessaan vanhaa filmimateriaalia hurmioituneesta konserttiyleisöstä, joka jännittyneenä ja malttamattomana odottaa idolin nousua lavalle.
Teoksissa tarkastellaan myös musiikin kuunteluun liittyviä sosiaalisia tilanteita, konsertteja ja tanssimista, joissa yhdessäolo ja osallistuminen luovat ison osan kokonaiskokemuksesta. Liisa Lounila kuorruttaa monet konsertit läpikäyneet Converse-tossut palladiumilla muuntaen kuluneen kenkäparin ylelliseksi taideobjektiksi. Rauha Mäkilän maalauksissa nuoret ihmiset heittäytyvät tanssin pyörteisiin artistien kuten Lady Gagan ja M.I.A.:n asettautuessa poseeraukseen.
METALLIMIESTEN MUOTOKUVIA
Tärkeä osa musiikin harrastamista onkin yhteisöllinen toimiminen ja sen saamat erilaiset performatiiviset muodot - asujen, kampausten, meikin sekä käytöstapojen avulla luotu visuaalinen ja funktionaalinen ilmiasu - jotka ovat monen näyttelyn teoksen aiheena, kuten Terhi Ylimäisen mustanpuhuvissa metallimiesten muotokuvissa.
Thank You for the Music näyttää kuinka musiikin kuuntelu ja kokemus muokkaavat meitä, vaikuttaen monin eri tavoin elämäämme.
Kati Kivinen