Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen työhuoneessa on käynnissä maailmojen sota. Pieni maapallo vierii pelikentällä muovisten shiva- ja kristus-figuurien potkujen voimasta. Viimein ilmoille kajahtaa hallelujah-laulu. Ministerin joukkue on voittanut 5-3.
Millaisena näet kulttuurin ja taiteen merkityksen nyky-yhteiskunnassa?
Jokainen kansakunta tarvitsee kulttuuria. Se yhdistää ihmisiä ja edistää osallisuuden tunnetta. Kulttuuri lisää iloa ja hyvinvointia ja taiteen kekseliäisyydestä saa virikkeitä omaan elämäänsä. Toisaalta taiteessa nostetaan esiin yhteiskunnallisia epäkohtia.
Me elämme nyt kiinnostavaa aikaa, koska esimerkiksi populaarikulttuurin ja korkeakulttuurin rajat ovat muuttumassa, ne eivät ole enää niin selkeitä. Taidetta on vaikeaa lokeroida, mikä on ihan hyvä asia.
Miten taide ja ihmiset saadaan kohtaamaan?
Suomessa kulttuurin kuluttaminen on keskittynyttä. Ne, jotka harrastavat kulttuuria ja taidetta, harrastavat sitä monipuolisesti. Osaa ihmisistä kulttuuritapahtumat eivät tavoita.
Yksi keino parantaa taiteen saavutettavuutta on varmistaa, että taidetta on esillä julkisissa rakennuksissa, esimerkiksi sairaaloissa ja kouluissa. Taiteen ei pitäisi jäädä ainoastaan seinien sisälle, vaan sitä pitäisi viedä vaikka lähiöihin. Samoin pitäisi purkaa käsitystä, että taidetta pitää tuntea, ennen kuin siitä voi nauttia.
Millainen kulttuuri sinut tavoittaa?
Vapaa-aikanani, jota tosin nykyään on aika vähän, käyn monipuolisesti kulttuuritapahtumissa. Kierrän paljon taidenäyttelyissä ja gallerioissa, käyn mielelläni teatterissa ja kuuntelen musiikkia. Ja seuraan jalkapalloa.
Pidän siitä, että taidetta voi jo nyt nähdä monissa erilaisissa paikoissa: rakennustyömaiden aidoissa (vaikkapa Finlandia-talon takana!), kaduilla ja joutomailla.
Thank You for the Music -näyttelyn alaotsikko on Kuinka musiikki meitä liikuttaa. Millainen musiikki sinua liikuttaa?
Musiikinkuunteluni ei ole tiukasti tiettyyn genreen sidottu, painopiste on kuitenkin populäärimusiikissa. Suomalainen rap, 80-luvun rap-musiikki jenkeistä, 90-luvun brittipop ja laajemmin kotimainen populäärimusiikki…
Oletko fani?
Vierastan hieman fani-sanaa, varsinkin jos siihen liittyy ajatus kiihkoilusta. Yhdistän fanittamisen ensisijaisesti jalkapalloon ja ajattelen itseäni mieluummin kannattajana kuin fanina. Kannattajat ovat niitä joukkueen uskollisimpia, mutta myös kriittisimpiä tukijoita. Ehkä musiikin puolella fanikokemus voisi syntyä Oasiksen tai Noel Gallagherin keikalla, mutta en kyllä menisi sekaisin vaikka tapaisinkin Noel Gallagherin.
Pelaako Suomi jalkapallon MM-kisoissa vuonna 2030?
Toivottavasti olemme mukana arvokisoissa jo aiemmin. Mutta päästäksemme siihen tavoitteeseen, täytyy nuorille saada lisää peliaikaa veikkausliigassa. Lisäksi juniorivalmennukseen tarvitaan lisää koulutettuja valmentajia.
Suurin merkitys on mielestäni kuitenkin koulujen panoksella. Koulupäivän ja iltaharrastusten väliin jää pitkä aika, ja kouluja pitäisi tukea iltapäivätoiminnan järjestämiseen, mm. pihapelimahdollisuuksia parantamalla. Koulujen vastuu koskee sekä urheilua että kulttuuria. Kun taito- ja taideaineiden asemaa kohennetaan ja parannetaan koulujen mahdollisuuksia tukea lasten ja nuorten urheilu- ja kulttuurinharrastusta, saavat kaikki tasa-arvoisen lähtökohdan kehittää omia taitojaan ja saada uusia elämyksiä.
Piia Laita