”Taiteen tekeminen työnä tuntui erittäin tyydyttävältä, joka työpäivän jälkeen oli olo, että oli todella saanut jotain omalle elämälle merkittävää aikaan.”
URB-festivaali aloitti viime kesänä nuorten työllistämiseksi yhteistyön Helsingin kaupungin kanssa. Festivaalille palkattiin viisi nuorta, joiden tehtävänä oli valmistaa esitys ammattilaisten ohjauksessa. Samalla nuoret saivat kokemuksen siitä, mitä taiteen tekeminen voi olla työnä.
”Oli ihan tajuttoman ihanaa ja toivottavasti pääsen tekemään taidetta enemmänkin työkseni!”
Projektin nuoret eivät tunteneet toisiaan entuudestaan ja heillä oli keskenään hyvin erilaiset taustat. He edustivat erilaisia alakulttuureja, mutta yhteisten asioiden äärellä oleminen ja yhteisen esityksen rakentaminen saivat nuoret kannustamaan toisiaan. Nuoret kokivat projektin lisänneen heidän ryhmätyötaitojaan ja itsevarmuuttaan.
”Tämä työ oli varsin erilainen kuin aiemmin tekemäni työt. Sosiaaliset taitoni ja itsetuntemukseni kehittyivät kuukauden aikana luultavasti enemmän kuin missään muussa työpaikassa. Lisäksi opin sen, että on mahdollista välittää kenestä tahansa, niin että vilpittömästi voi toivoa toisen onnistuvan mahdollisimman hyvin.”
Projekti oli hyvin intensiivinen. Töitä tehtiin kuukauden ajan arkipäivisin yhdeksästä puoli neljään. Nuoret kokivat projektin yllättävän vaativaksi, mutta esityksen luominen tuntui heistä silti mielekkäältä.
”Taiteen teko työnä tuntui hauskalta mutta myös rankalta. Silloin kun ei väsyttänyt ja homma luisti oli hauskaa mutta jos olo oli puolikuntoinen ja kaiken lisäksi työnteko takkusi, se oli välillä turhauttavaa.”
Palaute kannusti Kiasmaa ja Helsingin kaupunkia jatkamaan yhteistyötä. Urbaanin taiteen festivaali työllistää tänäkin kesänä helsinkiläisnuoria taideprojektiin. Tällä kertaa ponnistamme kaupunkitilasta. Aiheena on Helsinki ja sen eri kaupunginosien tunnelmat.
Vedän projektia yhdessä tanssinopettaja Heli Keskikallion kanssa, jonka aiemmat työt ovat saaneet kimmokkeen juuri erilaisista paikoista. Teetämme nuorilla paikkoihin liittyviä harjoitteita ja keräämme niistä materiaalia esitykseen.
Tutkimme, miltä Helsinki näyttää, kuulostaa ja tuntuu, ja minkälaisia tarinoita eri kaupunginosiin sijoittuu. Tavoitteenamme on esitys, joka kuvaa liikkeen ja teatterin keinoin Helsingin monikasvoisuutta sekä sen sykettä ja rytmiä.
Elina Izarra Ollikainen