Kun lähtee Tukholmasta itään, heti pahamaineisen Rinkebyn lähiön jälkeen metro pysähtyy monikulttuuriseen Tenstaan. TV:stä tutun naapurinsa tavoin Tenstakin esiintyi aiemmin uutisissa lähinnä huumausaine- tai väkivaltarikollisuutta käsittelevien otsikoiden alla. Kaksi vuotta sitten Tenstaan perustettiin nykytaiteeseen keskittynyt taidehalli, Tensta Konsthall. Kesällä lähiöön matkustaa kuusi teosta Kiasman kokoelmista.
"Tutustuimme alueeseen huolellisesti ennen taidehallin perustamista. Sen nimeäminen Tensta Konsthalliksi ei ollut sattuma, vaan pitkän harkinnan tulos. Halusimme olla osaltamme vaikuttamassa alueen asukkaiden käsitykseen omasta elinympäristöstään. Olemme saaneet paljon positiivista julkisuutta,joten nykyään Tenstan nimi vilahtelee uutisissa myös nykytaiteen,ei ainoastaan ikävien asioiden yhteydessä ", kuraattori Celia Prado kertoo.
Tenstaa Prado kuvaa tyypilliseksi 70-luvun betonilähiöksi, joka rakennettiin vastaamaan huutavaan asuntopulaan. Vastakohta Tenstaa ympäröivään huvilaalueeseen on huima, käyttää mittarina sitten työllisyyslukuja, omistusasuntojen määrää tai siirtolaisten osuutta väestöstä.
"Olen väsynyt vastaamaan kysymyksiin siitä,miten nykytaidetta esittelevä instituutio sopii tällaiseen ongelmalähiöön. Ainakaan se ei ole herättänyt vastustusta alueen asukkaissa, niin kuin todennäköisesti olisi käynyt jossain arvostetummassa kaupunginosassa ", Prado hymyilee.
Lähiön luonne ei ole Pradon mukaan vaikuttanut taidehallin tarjontaan. Tärkeimpänä tavoitteena on tuottaa korkeatasoisia nykytaiteen näyttelyitä. Tuore näkökulma nykytaiteeseen, avoimuus ja energisyys ovat Tensta Konsthallin valtteja sen kilpaillessa Tukholman seudun vakiintuneiden taideinstituutioiden kanssa
KIASMA KYLÄILEE
Kesäkuussa Tensta Konsthall saa vieraita. Kiasman kokoelmateoksista koottu näyttely Kylä tuo suomalaisen nykytaiteen tenstalaisten keskuuteen. "Halusimme näyttää Tukholmassa,mitä Suomen nykytaiteessa tapahtuu ja tuoda esiin sen kaiken vihan ja intohimon;ne tunteet,joita siitä löytyy." Prado myöntää,että valinta oli hieman epätavallinen, sillä kyseessä on ryhmä Ruotsissa suurelle yleisölle tuntemattomia taiteilijoita.
"Nykytaiteessa täytyy mielestäni ottaa myös riskejä. Halusimme näyttää yleisölle, miten asioita voi tehdä. Kiasma tekee ennakkoluulotonta työtä kartuttaessaan nykytaiteen kokoelmaansa ja päätimme tuoda tämän esille myös Tukholmassa."
Kuraattori Celia Pradoa haastatteli Piia Laita